ГР.СТРЕЛЧА УЛ.БОРОВЕЦ 3
ЗА РЕЗЕРВАЦИИ: 0897 80 10 24

За Стрелча

Минералните извори са най-голямото богатство на град Стрелча. Курортът се намира на 475 метра над морското равнище, а температурата, с която извира водата от недрата на Земята е 56°С. Стрелчанското находище с минерална вода се простира по поречието на река Луда Яна, а на повърхността ѝ извират три извора – Бански извор с температура 56°С, Топлата чешма с температура 23°С и Банчето с температура 31°С.

Минералните извори в града оказват благоприятно влияние върху опрно-двигателният апарат на тялото и успешно лекуват заболявания като ревматизъм, шипове, дискови хернии и много други. Добре се влияят и някои заболявания на нервната и половата системи, сърдечно-съдови проблеми и камъни в бъбреците.

Минералната вода, с която е захранен Хотел Средна Гора 2, е една от най-лековитите в страната, благодарение на нейната ниска минерализация и наличието на хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви и флуорни йони. Температурата на водата е 56°С.

Град Стрелча се намира в планински район - в Същинска Средна гора. На север от него се намира връх Буная (1572 m). През Стрелча тече река Стрелчанска Луда Яна. Тя се влива в Панагюрска Луда Яна малко след с. Попинци и заедно образуват река Луда Яна. Съседни населени места са: град Панагюрище (12 km на запад), град Копривщица (22 km на север). Стрелча се намира на 40 km от областният център Пазарджик, на 65 km от Пловдив и на 110 km от столицата София. Най-голямото богатство на Стрелча, минералната вода.

Различни епохи са оставили своя отпечатък върху обликът на Стрелча през нейната многовековна история. На територията на общината има запазени следи от присъствието на праисторически хора, траки, славяни, византийци, римляни и българи. Историческите паметници в Стрелча и околностите ѝ все още напомнят за традициите, начинът на живот и обратите в съдбата на хората, обитавали тези земи в продължение на векове.

Най-внушителният исторически паметник на територията на Стрелча е забележителният тракийски комплекс Жаба могила, съставен от гробница-мавзолей и светилище–храм.

Районът, както и цяла Южна Тракия, е включен в пределите на Първата българска държава през IX в. От тази епоха е и крепостта Стрелчанско кале, която е съществувала до XIV век. Разположена е на десният бряг на река Стрелчанска Луда Яна и със своите 8–метрови защитни стени ясно илюстрира характерът на епохата. В продължение на векове в подножието ѝ е процъфтявал град – Стрелъч или Стрелец–град. От неговото име произлиза и съвременното наименование на Стрелча.